Інтервью міжнародному журналу Pakistan’s premier bimonthly maritime research and news bulletin

Досить тривалий час Національний інститут морських справ (National Institute of Maritime Affairs, NIMA) кампус Університету Бахрії у Карачі, проводить дослідження в галузі екології і екологічної безпеки пов’язаними з суспільством та водними і морськими ресурсами. Основні результати цих досліджень публікуються у міжнародних наукових виданнях, в тому числі і Головному бюлетні морських досліджень і новин Пакистану (Pakistan’s Premier Bimonthly Maritime Research and News Bulletin), що виходить раз у дві місяця.
Зацікавленість колег думкою наших науковців з приводу глобальних світових екологічних проблем стало підґрунтям для проведення серії інтерв’ю з дослідниками інших країн.
До інтерв’ю був запрошений Сергій ВАМБОЛЬ (Prof. Dr. Vambol Sergij) який є членом Международного консультативного комитета ICASF-2023 (International Advisory Committee for ICASF-2023), і також працює в галузі екологічної безпеки.

Основні питання були пов’язані з екологічними проблемами що потребуватимуть найбільшої уваги в наступне десятиліття. Інноваційні рішення, для вирішення екологічних проблем.
Тут відзначено, що на думку професора Вамболя основні проблеми охорони навколишнього середовища пов’язані з утворенням і поводженням з відходами, як промисловими, так і побутовими. Особливу проблему викликає пластикове сміття. Наприклад, за оцінками вчених, наразі у світовому океані плаває понад 171 трильйон шматочків пластику. Правильне поводження з відходами на основі циркулярної зеленої економіки та підвищення екологічної культури населення є двома основними шляхами вирішення глобальної проблеми відходів та захисту навколишнього середовища.

Окреме питання було пов’язано з особистим інтересом до екологічної інженерії. Саме розуміння глобальної проблеми екологічної безпеки зумовило зробити цей науковий вибір Сергія Вамболя. Використовуючи фундаментальні класичні знання з прикладної механіки, гідродинаміки та аеродинаміки, отримані в університеті, він почав займатися питаннями екологічної інженерії.
Особливу увагу в інтерв’ю приділено питанням впливу забруднення морських акваторій і морської води на навколишнє середовище та здоров’я населення. Питання ефективних стратегій для покращення якості повітря в міських районах, що сприяє зменшенню забрудненню моря.

Була висловлена думка, що основні стратегії мають бути технічними та соціально-освітніми. Дуже важливо розуміти їх спільне використання. Екологічна освіта та культура населення сприятимуть розумінню важливості вирішення проблеми охорони навколишнього середовища, зокрема покращення якості повітря в містах. Технічні рішення цієї проблеми зазвичай є наслідком цього розуміння. Здоров’я населення та охорона навколишнього середовища є взаємопов’язаними пріоритетами. Питання глобальної стратегії вже визріло і чекає свого вирішення. На місцевому рівні діють інструкції, положення та інші стандарти, зокрема фінансової та юридичної відповідальності. Однак на практиці, коли відбувається надзвичайна подія, передбачені заходи працюють дуже погано. Слід зазначити, що витрати на ліквідацію наслідків аварій у кілька десятків і сотень разів перевищують витрати на попередження цих аварій.

В інтерв’ю торкнулись питання впливу зміни клімату на морську екосистему. Так було констатовано, що з 2020 року в Азовському морі спостерігається стрімке зростання чисельності медузи корнета (лат. Rhizostomeae) та аурелії (лат. Aurelia aurita). Звичайно, це явище має свою сезонність. Але останнім часом спостерігається величезне зростання чисельності медуз – це наслідок засолення Азовського моря. Це явище небезпечно для морської екосистеми: через велику кількість медуз кормове забезпечення багатьох риб може скоротитися, що, в свою чергу, призведе до зникнення цих промислових ресурсів. Шляхів вирішення проблеми поки що не знайдено.

Наприкінці інтерв’ю професор Вамболь зазначив, що має унікальну можливість працювати у сфері вищої освіти та атестації кадрів вищої категорії (PhD та DSc). Крім того, у своїй країні він  входить до складу групи з розробки стандарту вищої освіти МОН – бакалавра, магістра та доктора філософії за спеціальністю 183 «Технології захисту навколишнього середовища». Тому і діяльність спрямована не лише на наукові та прикладні дослідження у сфері екологічної безпеки, а й у сфері підвищення рівня екологічної культури та освіти.
Повний текст інтерв’ю був опублікований у виданні PAKISTAN’S PREMIER BIMONTHLY MARITIME RESEARCH AND NEWS BULLETIN Vol. 05, Issue No. 01 (December 2023-January 2024), P. 44-47. ISSN 2308-7951. – Завантажити

Ми дуже раді такій плідній праці в галузі проблем екологічної безпеки. Особливу вдячність хотілось би висловити науковцями з Пакістану за підтримку, допомогу в організації і проведенні інтерв’ю!
А саме нашим щирим колегам і друзям:
– Dr. Ambreen Afzal, Sr. Research Associate Focal Person and Associate Editor Maritime Watch National Institute of Maritime Affairs (NIMA) Bahria University, Karachi Campus, Pakistan,
– Dr. Altaf Hussain Lahori is an Assistant Professor in the Department of Environmental Sciences, Sindh Madressatul Islam University Karachi, Pakistan.

Опубліковано у Абітурієнту, Наука. Додати до закладок постійне посилання.