Гендерний мейнстримінг

 

фото НТУ«Гендерний мейнстримінг у вищих навчальних закладах України»

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» увійшов до переліку 15 вишів, де буде проводитися гендерний аудит в межах всеукраїнського проекту «Гендерний мейнстримінг у вищих навчальних закладах України». Проект підтриманий на цьогорічному конкурсі проектів Фонду локальних ініціатив посольства Фінляндії в Україні.

Мета проекту – сприяти досягненню гендерної рівності та реалізації гендерночутливих підходів в українських вишах. Очікується, що поширення практики проведення гендерного аудиту приверне увагу до питання гендерної рівності в університетах та буде мотивувати адміністрацію до реалізації політики рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, яка дозволяє повноцінно реалізуватися кожній особистості у ВНЗ, незалежно від її статі.

Процедуру гендерного аудиту ВНЗ було розроблено Всеукраїнською мережею осередків гендерної освіти ВНЗ, до якої входять 30 центрів гендерної освіти, гендерних центрів, кафедр, лабораторій, студій з усієї України.

Забезпечувати проведення гендерного аудиту в НТУ «ХПІ» буде лабораторія прикладної соціології, яка функціонує на кафедрі соціології та політології (завідувач кафедри – д.соц.н., професор В.В. Бурега), а координатором цієї роботи стане к. соц.н., доцент Чернецька Т.М. Програма гендерного аудиту передбачає проведення опитувань співробітників і студентів, фокус-груп та навчальних семінарів.

Довідка. Гендерний аудит за суттю є «соціальним аудитом» і належить до категорії «перевірок якості». Він створює передумови для ідентифікації ключових проблем, рекомендує шляхи їх вирішення, пропонуючи можливі поліпшення і нововведення. Гендерний аудит є можливістю продемонструвати кращі чинні практики з досягнення гендерної рівності. Гендерний аудит підвищує колективний потенціал вишу та дає можливість визначити сильні і слабкі сторони в просуванні гендерної рівності. Він оцінює прогрес, досягнутий в гендерній проблематиці, допомагає організувати ініціативи, спрямовані на досягнення гендерної рівності, реалізує навчання колективу з гендерних питань через роботу у команді та обмін інформацією. Важливою складовою гендерного аудиту є розробка рекомендацій за його результатами, перелік яких відповідає специфіці втілення гендерних підходів в університетському середовищі.

Comments are closed.