Що таке соціологія?

ЩО ТАКЕ СОЦІОЛОГІЯ?

Соціологія сформувалася як самостійна наукова дисципліна в середині ХIХ ст. Але питання «Що таке соціологія?» Досі залишається досить складним для більшості людей. У повсякденному уявленні соціологія найчастіше асоціюється з проведенням опитувань і вивченням громадської думки. Але інтереси соціології не обмежуються лише проведенням опитувань.Пазл

Сьогодні соціологія має досить широкий діапазон інтересів, який охоплює різні сфери: від вивчення політичних уподобань населення, особливостей його поведінки у виборі одягу, напоїв, побутових приладів до аналізу причин і наслідків безробіття, злочинності, конфліктів у сім’ї, особливостей поведінки під час воєн і революцій і т.п.

Соціологію цікавить соціальна обумовленість поведінки людини, тобто прояв у поведінці тих якостей, які сформувалися під впливом оточення, завдяки приналежності до певних соціальних груп (чоловіків або жінок; молодих, людях середнього віку або літніх, міських або сільських жителям, представниках певної етнічної групи і ін.). Наприклад, взимку людина виходить на вулицю в шубі або теплій куртці, тому, що холодно. Але який саме фасон шуби вона вибере, за якою ціною, з натурального або штучного хутра буде залежати від його соціальних характеристик: статі, віку, матеріального достатку, релігійних поглядів, національності і т.п. Найчастіше люди дотримуються цінностей, моральних норм, звичаїв, які пов’язані з їх приналежністю до певної групи – етнічної, релігійної, вікової, професійної тощо Соціологія допомагає виявити особливості людей, пов’язані з їх приналежністю до різних груп.

 

Comments are closed.