СЛОБОЖАНСЬКІ РІЗДВЯНІ ПРЯНИКИ ВНЕСЛИ ДО ПЕРЕЛІКУ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ АБО ЇЖА ЯК СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ФЕНОМЕН
Дослідження гастрономічних детермінант суспільного життя є одним з фокусів уваги сучасної соціології. На думку д-р. соціол. наук Ніколаєнка В.В. соціокультурний зміст їжі людини, практик харчування можуть бути використані для інсталяції окремих форматів суспільних відносин на макро-, мезо- та мікрорівнях організації соціуму. На думку вченого, розуміння «живого» спадку минулого через виробництво певної гастрономічної культури, передусім у просторі життєзабезпечення окремих суспільних груп, наприклад багатих і бідних, деяких національних, соціальних спільнот тощо, дозволяє зрозуміти не лише витоки сучасного суспільства в цілому, а й формалізувати моделі поведінки його окремих представників (з дисертацією В.В. Ніколаєнка «Гастрономічні детермінанти суспільного життя: соціологічний вимір» можна ознайомитись за посиланням https://uacademic.info/ua/document/0515U000908).
Гастрономічна спадщина Слобожанщини містить чимало унікальних страв та практик їх споживання. Серед таких феноменів можна назвати й Слобожанські різдвяні пряники, які були внесені Міністерством культури та стратегічних комунікацій України до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Традиція випікання та дарування обрядових різдвяних пряників на Слобожанщині поєднує громади Полтавської, Сумської та Харківської областей. Мешканці цих громад об’єднані не лише спільною історико-культурною традицією, а й рецептурою, технологіями приготування та оздобленням їжі. Обрядову випічку готують лише раз на рік у період різдвяних свят, переважно в родинному колі або разом із сусідами й друзями. Більш детально про традиції приготування та споживання обрядових різдвяних пряників на Слобожанщині ви можете дізнатися за посиланням https://mcsc.gov.ua/news/tradycziyu-vypikannya-rizdvyanyh-pryanykiv-na-slobozhanshhyni-vnesly-do-naczionalnogo-pereliku-nematerialnoyi-spadshhyny-ukrayiny/
Дослідження соціокультурних феноменів сучасного суспільства через призму національних та регіональних традицій приготування та споживання їжі має неабиякий потенціал для дослідження у межах спеціальності Соціологія. Кафедра соціології і публічного управління запрошує вмотивованих абітурієнтів до нашого дружнього студентоорієнтованого колективу. Разом з нами ви ми не лише зрозумієте суспільство, його структуру та процеси, а й навчитесь ефективно взаємодіяти задля досягнення своєї мети!