Весняна школа з біоенергетики -2024

Наукова спільнота України – це перш за все спільнота друзів. Саме тому викладачі, студенти та аспіранти нашої кафедри отримали запрошення від наших колег-друзів з Сумського державного університету взяти участь у другій весняній онлайн школі «EU implementation of bioenergy technologies for waste recycling». Головна увага під час семінарів приділялась практичним кейсам запровадження біоенергетичного підходу до утилізації різноманітних органічних відходів.

Усі семінари та лекції стосувались різних практик у різних країнах щодо використання рослинних та органічних відходів у біоенергетичному напрямку, показували необхідні попередні дослідження для впровадження кожної практики.

За відгуками наших викладачів дуже цікавою виявилась лекція, яка стосувалась кави. Але не тільки утилізації відходів споживання кави, а й розробленим  технологіям зменшення негативного впливу на довкілля самого процесу вирощування кави. Ці технології були представлені європейськими вченими, але для країн так званого кавового поясу Землі, до числа яких не входять країни ЄС. Але вчені вивчають це питання та готові ділитися власними розробками для зменшення навантаження на довкілля. Це приклад справжнього тезису про те, що наука не має меж.

Багато лекцій було представлено спікерами з інших країн, зокрема Норвегії, що дало змогу слухачам оцінити свій рівень знань англійської мови, поспілкуватися з лекторами англійською мовою та підвищити свій рівень володіння іноземною мовою.

У роботі школи взяли участь 4 студентів кафедри як спеціальності 101 Екологія , так й 183 Технології захисту навколишнього середовища. Для них це можливість оцінити не тільки наукову складову презентацій, а й власно способи та методи представлення результатів роботи, а також, можливо, обрати напрямок подальшої наукової роботи. Україна  має великий біоенергетичний потенціал, але починати треба з малих практичних рішень.

Diana Pustovit – Certificate BIOINWASTE 2024
Rostyslav Pitak – Certificate BIOINWASTE 2024
Nataliia Kuzina – Certificate BIOINWASTE 2024
Anastasiia Hrybyniuk – Certificate BIOINWASTE 2024

Двоє аспірантів кафедри, тематика дисертаційних робіт пов’язана з утилізацією відходів (Титаренко А.), в тому числі харчових (Адашевський О.) під час весняної школи зробили, за їх словами, «дуже багато нотаток на полях» щодо європейського досвіду та правових аспектів біоенергетичної утилізації відходів.

Andrii Tytarenko – Certificate BIOINWASTE 2024
Oleh Adashevskyi – Certificate BIOINWASTE 2024

Викладачі кафедри, проф . Зінченко М.Г., доц. Сакун А.О., доц. Пітак І.В., доц. Новожилова Т.Б. на високому професійному рівні брали участь у дискусіях,  а також будуть використовувати отримані знання при викладанні спеціальних фахових дисциплін, доповнюючи їх практичними кейсами, які інформаційно доповнять  теоретичний матеріал.

Tetiana Novozhylova – Certificate BIOINWASTE 2024
Inna Pitak – Certificate BIOINWASTE 2024
Mariia Zinchenko – Certificate BIOINWASTE 2024
Antonina Sakun – Certificate BIOINWASTE 2024

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *